Flyttfirma Stockholm

Vi förenklar er vardag

Att flytta med barn

Att flytta kan vara en av livets mest stressande händelser, men också mycket spännande. Det kan vara särskilt svårt för barnen, som har svårt att hantera den omedelbara omvälvningen i deras liv. De är ofta bekymrade över sina vanliga rutiner och nuvarande vänner.

Här är några tips på hur du kan hjälpa dina barn acceptera flytten, se fördelarna med flytten och förbereda för flytten.

Påpeka för dina barn att massor av barn flyttar med sina familjer varje år – att flytta är en del av livet. Tricket är att ge dina barn lite perspektiv på händelsen; varför behöver ni flytta? Hur kommer flytten att förbättra era liv? Kanske flyttar ni till ett större hem eller närmare andra vänner.

Barn tenderar att fokusera på de känslor som är förknippade med flytten, medan de vuxna fokuserar på logistiken. Trots det är det ofta barnen som har lättast att skaffa nya vänner – även om ni flyttar bort från en stor stad som Stockholm till en ny, mindre stad.

En viktig strategi är att få med hela familjen i processen så att ingen känner sig utanför. Håll alla informerade om planer och aktiviteter i samband med flytten. Det är bra att låta barnen vara med i en del av beslutsfattandet. Ta t.ex. med dem när ni letar hus och fråga dem vilka funktioner som är viktigast för dem i ett nytt hem.

Om du inte kan ta med dem, se till att visa bilder så att de kan visualisera sitt nya hem och känna sig delaktiga. 

Barn är ofta mest rädda för det okända. Ju mer du kan göra för att bekanta dem med det nya hemmet och samhället ni flyttar till, desto bättre. Om flytten är till en annan stad, se till att inhämta så mycket information som möjligt och dela den med dina barn. Ta reda på saker som du vet kommer att intressera dem, till exempel fotbollslag, fritidsaktiviteter och annat.

Om det inte är för långt att åka kan ni också åka och titta på de lokala attraktionerna Visa upp din nya arbetsplats och andra intressanta platser så att dina barn kan känna sig mer bekväma med att flytta.

Efter flytten är det viktigt att återställa rutinerna så snabbt som möjligt, särskilt vad gäller fritidsaktiviteter. Det kommer säkert att ta din familj tid att anpassa sig, men att etablera rutiner är nyckeln till att känna sig hemma.

Håll ett vakande öga på hur dina barn anpassar sig efter flytten. I vissa fall kan det ta ett bra tag innan de känner sig rotade. 

17 Mar 2014